Zoutwaterneveltesten

De zoutwaterneveltest, kortweg vaak zoutsproeitest genoemd, wordt al meer dan een eeuw toegepast om de corrosieweerstand van beschermsystemen op metalen te testen.

De standaard van deze test is een continue zoutwaternevel bij 35 °C met een NaCl concentratie van 5% massa/massa en een hoeveelheid nevel van 1 cl per 80 cm2 per 24 uur.

Er is vaak kritiek op de zoutsproeitest omdat deze de werkelijkheid niet simuleert (te hoge zoutconcentratie, de verkeerde zoutoplossing, continue besproeien en bestraling ontbreekt) en dus de correlatie met de praktijk vaak afwezig is, maar daar tegenover staan de voordelen van de beschikbaarheid van een enorme hoeveelheid meetdata, de snelle veranderingen in verfrecepturen en het feit dat de test wel uitstekend geschikt is voor vergelijkend tests, kwaliteitscontrole en een eerste ruwe grondstofkeuze.

De zoutsproeitest is ook vaak onderdeel van cyclische tests.

De meest toegepaste normen zijn ISO 9227, ASTM B117 of IEC 60068-2-11.

De zoutsproeitest is er in een aantal varianten. De meest gebruikte is de neutrale zoutwaterneveltest, maar daarnaast zijn er ook de zure zoutwaterneveltest en de cupper-accelerated zoutsproeitest.

Verder zijn er specificaties en normen die andere zouten en/of zoutconcentraties voorschrijven en ook zijn er zoutsproeiwisseltesten. Nebest-COT kan ook al deze varianten voor u uitvoeren.